Nie marnujemy żywności!
Uczniowie klasy 4, realizując zadanie w ramach projektu „Eko- szkoła 2024”, wzięli udział w lekcji przyrody na temat odpowiedzialnej konsumpcji. Z filmu pt. „Nie marnuj żywności” dowiedzieli się, jaka jest skala marnowania żywności w Polsce i na świecie oraz jakie wynikają z tego konsekwencje dla środowiska. Liczby są ogromne. Na świecie w ciągu roku marnuje się 1,3 mld ton żywności. Taka ilość wystarczyłaby na wyżywienie wszystkich mieszkańców Polski przez 66 lat! Uczniowie zgodnie doszli do wniosku, że musimy oszczędzać zasoby Ziemi i zmienić nawyki żywieniowe. W tym celu opracowali wskazówki do zastosowania na co dzień, które pomogą ograniczyć marnowanie żywności. Oto one:
1. Planuj zakupy.
2. Pilnuj terminów ważności.
3. Dziel się nadmiarem jedzenia.
4. Odpowiednio przechowuj żywność.
5. Mroź, susz, wekuj.